Bea Solutions uses cookies!

OK, Got it Learn more
Contact Us

Call Us at
+32 (0)1 565 10 20

OR

Chat Offline

Sorry, we are not available right now. We will catch up with you shortly.

Contact Us

E-mail us with comments, questions or feedback.

Need Help?

Contact our support via Contact our support

privacywetgeving 2018

privacywetgeving 2018

Op 24 mei trad de nieuwe Europese privacy verordening, officieel: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), in werking. Het duurt nog tot 25 mei 2018 vooraleer de nieuwe privacyregels definitief van toepassing zullen zijn, maar bedrijven en rganisaties die persoonsgegevens verwerken bereiden zich best nu al voor. Ze kunnen hierbij rekenen op hulp van de Privacycommissie die via een themadossier en stappenplan informatie en richtlijnen aanbiedt om dit veranderingsproces in goede banen te leiden.


Voor specifieke vragen omtrent de AVG voorzag ze in een online contactformulier. 
Helemaal nieuw is de AVG natuurlijk niet. Veel van haar basisprincipes en concepten vinden we reeds terug in de actuele Belgische Privacywet. Dus  wie vandaag al voldoet aan de huidige wetgeving, zal deze benadering als geldig uitgangspunt kunnen nemen voor de implementatie van de AVG. Toch zijn er enkele nieuwigheden en aanzienlijke verbeteringen die de huidige aanpak licht zullen wijzigen.


13 stappenplan

Met behulp van een 13 stappenplan kunnen verantwoordelijken en verwerkers de verschillen tussen de huidige Privacywet en de nieuwe AVG opsporen en hun beleid hierop afstemmen.
In de komende maanden zal de Privacycommissie, i.s.m. de betrokkenen sectoren, bijkomende richtlijnen en instrumenten uitwerken om bedrijven en organisaties te begeleiden bij deze voorbereiding.


De AVG legt meer nadruk op de documentatieplicht van de verwerkingsverantwoordelijke, als blijk van diens verantwoordelijkheid.

Het stappenplan helpt bedrijven en organisaties hun huidig databeschermingsbeleid te evalueren en aan te passen aan de nieuwe vereisten van de AVG. Een eerste stap hierin kan zijn om de bestaande contracten en regelingen voor gegevensuitwisseling te herzien.


Sommige bepalingen uit de AVG zullen meer impact hebben op jouw bedrijf of organisatie, dan andere, zoals bijv. de bepalingen inzake profilering of de specifieke beschermingsregels voor persoonsgegevens van kinderen. Het kan dus nuttig zijn om nu reeds in kaart te brengen welke bepalingen van de AVG de grootste impact zullen hebben op jouw bedrijf of organisatie, en deze bij voorkeur eerst door te voeren.


Meer informatie vind je hier.